Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Άλλο ο «καλός παίκτης» κι άλλο η «προσωπικότητα»

Εδώ και λίγες ώρες ο Λάζαρος Παπαδόπουλος αποτελεί και τυπικά παρελθόν από την προεδρία του ΠΣΑΚ. Η προσπάθεια που έκανε με στόχο να αλλάξουν κάποια κακώς κείμενα στον χώρο του μπάσκετ δεν «σκόνταψε» στον συνασπισμό των  ισχυρών αφεντικών του Ελληνικού μπάσκετ (Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού) με τους φορείς ΕΟΚ, ΕΣΑΚΕ αλλά στο έλλειμμα αποφασιστικότητας των γνωστών «καλοβολεμένων» συναθλητών του, κάποιοι εκ των οποίων διακωμώδησαν τελικά με την με την στάση και τις δηλώσεις τους τις αρχές ύπαρξης ενός οργάνου που υποτίθεται ότι μέχρι πρότινος τους εκπροσωπούσε. Κάποιοι λύγισαν από την πίεση των εργοδοτών. Φόρεσαν τις αθλητικές τους περιβολές αγωνίστηκαν με βαριά καρδιά και αποχώρησαν σιωπηλά. Κάποιοι άλλοι έκριναν σκόπιμο να δικαιολογήσουν την στάση τους(το σπάσιμο της απεργίας), με αρλούμπες του στυλ:«Αν χάναμε ποιος θα μας έδινε τους βαθμούς;». Αλήθεια, δεν θα ήταν πιο έντιμο να προχωρούσαν σε μια δημόσια τοποθέτηση πριν από την αγωνιστική της ντροπής διαχωρίζοντας από την πρώτη στιγμή  την θέση τους; Ο Μπουρούσης, αφού συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες του ΠΣΑΚ το προηγούμενο διάστημα, αφού δέχθηκε με χαρά την εκλογή του στο συμβούλιο και μετείχε και στην συνάντηση με τον Νικητιάδη, τελικά θυμήθηκε πως ο Λάζαρος συμπεριφέρεται «χουντικά».Τα πράγματα είναι απλά:Πολλοί παίκτες δεν ήταν έτοιμοι να πάνε κόντρα στους ιδιοκτήτες, δεν ήθελαν να ρισκάρουν προσωπικά ,δικά τους κεκτημένα. Πώς να το κάνουμε; Άλλος ο καλός, ο ταλαντούχος καλαθοσφαιριστής κι άλλο η «προσωπικότητα». Έχει διαφορά...

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Το κέρδος μιας κινητοποίησης

 
Αν υπάρχει κάποιο κέρδος από όλη αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε ο ΠΣΑΚ, προκειμένου να διορθώσει κάποια κακώς κείμενα του Ελληνικού μπάσκετ, ήταν το γεγονός ότι ανέδειξε την προβληματική λειτουργία του ΕΣΑΚΕ. Ενός οργάνου που ιδρύθηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς , το οποίο στην πορεία μεταλλάχθηκε και μεταμορφώθηκε σε έναν φορέα με καθαρά διεκπεραιωτικό και εν τέλει διακοσμητικό ρόλο. Η διοργανώτρια αρχή γνώριζε εδώ και δυο χρόνια τα αιτήματα των αθλητών και δεν έκανε το παραμικρό για να προλάβει τις αρνητικές εξελίξεις που «τραυμάτισαν» το άθλημα. Για το γεγονός ότι πέρσι δεν τέλειωσε καν το πρωτάθλημα δεν ίδρωσε το αυτί κανενός και το καλοκαίρι πέρασε σα να έχει το άθλημα λυμένα όλα του τα προβλήματα. Καρμπόν με τις προηγούμενες σεζόν δηλαδή με τον Οικονομίδη να τρέχει μετά τις 15 Αυγούστου για να βρει τηλεοπτική στέγη στην ΕΡΤ,   τις ΚΑΕ να παίρνουν άδεια συμμετοχής την τελευταία στιγμή και πάει λέγοντας… Ο ΕΣΑΚΕ δεν πήρε ούτε μια πρωτοβουλία προκειμένου να αποφευχθεί η ξεφτίλα που όλοι βιώσαμε. 
Ο ΕΣΑΚΕ γνώριζε για τον ρόλο της «αμαρτωλής» ΕΕΑ και όχι μόνο δεν φρόντισε να το αναδείξει σε υπ αριθμόν ένα πρόβλημα για την αξιοπιστία του πρωταθλήματος αλλά αντίθετα παρασκηνιακά μπορεί να έκανε το παν για να εξασφαλίζουν οι ομάδες πιστοποιητικά συμμετοχής. Ο ΕΣΑΚΕ γνωρίζει το πρόβλημα της βίας αλλά ουδέποτε  πρωτοστάτησε  με πράξεις προτείνοντας τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.  Ο ΕΣΑΚΕ γνωρίζει ότι ένα από τα προβλήματα του χώρου είναι η έλλειψη ενημέρωσης, παρόλα αυτά δεν έκανε όλους αυτούς τους μήνες τον κόπο να προκαλέσει ούτε μια εκδήλωση ενημερωτικού χαρακτήρα προς τον Τύπο για τους νέους κανονισμούς στο μπάσκετ. Ο ΕΣΑΚΕ αν και έπρεπε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις με στόχο την εκτόνωση της κρίσης αρκέσθηκε σε ρόλο παρατηρητή και έκανε αυτοσκοπό της ύπαρξης του την διεξαγωγή (πάση θυσία και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες) της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Τα κατάφερε. Συγχαρητήρια.
Να λοιπόν μια καλή βάση συζήτησης που ανέδειξε αυτή η κινητοποίηση του ΠΣΑΚ. Ο ρόλος ύπαρξης του ΕΣΑΚΕ είναι αυτός που θέλουν ομάδες; Ρητορικό το ερώτημα. Τα σωματεία έτσι κι αλλιώς αποφάσισαν με την ψήφο τους. Ναι, αυτόν τον ΕΣΑΚΕ θέλουν.

Η δήλωση της αγωνιστικής

Η δήλωση της αγωνιστικής έγινε στο Ιβανώφειο από τον καλαθοσφαιριστή του Πανελληνίου, Μανόλη Παπαμακάριο ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων στην συνέντευξη τύπου: "ξέρετε καλά πως όταν οι εργοδότες πιέζουν, οι εργαζόμενοι κάνουν πίσω". Πες τα ρε Μανόλη στον κόσμο που διαμαρτύρεται περί μνημονίων , φόρων, απολύσεων , βελτίωσης εργασιακών συνθηκών και περί άλλων τέτοιων ποταπών αξιώσεων. Πες τα αγόρι μου...

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

«Κανονισμός πρωταθλήματος της Α1». Ένα ωραίο ανέκδοτο


Όποιος κάνει το κόπο να μπει στο σάιτ του ΕΣΑΚΕ και να διαβάσει τον «κανονισμό πρωταθλήματος» της Α1, δεν θα το μετανιώσει καθώς η ανάγνωση των 71 περίπου σελίδων ενδεχομένως να του προσφέρει στιγμές άφθονου γέλιου.
Οι άνθρωποι είναι ανεκδιήγητοι και εκτός πραγματικότητας(σιγά την διαπίστωση θα μου πείτε), αφού το μόνο που έκαναν ήταν να μεταφράσουν αυτούσια εδάφια από τον κανονισμό της Ευρωλίγκα, μεταφέροντας τα στην δική μας Α1. Άσχετο αν αυτά που ονομάζουν «κανονισμό του πρωταθλήματος», μπορούν να εφαρμοστούν ή όχι. Αλλά και να μην εφαρμοστούν τι έγινε; Ίδρωσε ποτέ το αυτί κανενός;
Έτσι, αντί να το παρουσιάσουν ως ένα προσχέδιο κανονισμού για το πώς ΘΑ πρέπει να λειτουργεί το πρωτάθλημα το ψήφισαν (αμφιβάλουμε αν οι περισσότεροι πρόεδροι ομάδων γνωρίζουν τι ψήφισαν) και απλά το έθεσαν σε ισχύ. Άλλωστε μιλάμε για τους ίδιους προέδρους που εξέλεξαν παμψηφεί τον κ. Οικονομίδη και σήμερα λίγους μήνες μετά(άραγε τι μεσολάβησε και πάει να γίνει ο αποδιοπομπαίος;) αμφισβητούν.
Αλήθεια , είμαστε περίεργοι, ο πρόεδρος της Καβάλας, ας πούμε ξέρει ότι σύμφωνα με τον κανονισμό «θα πρέπει να υπάρχει ένα τουλάχιστον βίντεο γουόλ επαρκών διαστάσεων στο γήπεδο, από το οποίο θα προβάλλονται μηνύματα κατά της βίας και άλλα spots κοινωνικού χαρακτήρα». Αλήθεια, η ηγεσία του ΕΣΑΚΕ η οποία από όσο γνωρίζουμε έχει επισκεφθεί το γήπεδο της Καβάλας είδε κανένα βίντεο γουόλ; Και τι έκανε για αυτό;
Ενδιαφέρον έχουν όμως και τα υπόλοιπα:«Θα πρέπει να υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Τύπου, εξοπλισμένη με τηλεφωνικές συσκευές, με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε θέση, με σύνδεση ADSL στο διαδύκτιο και ελάχιστη ταχύτητα σύνδεσης 1ΜΒ»!!!
Στη αίθουσα Τύπου θα πρέπει επίσης να υπάρχει: «Υψηλή ποιότητα ήχου (με σύστημα διανομής ήχου APHEX)και δυο ασύρματα μικρόφωνα». Θα πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένη με: «έναν γρήγορο εκτυπωτή ένα φωτοτυπικό μηχάνημα και δυο fax με υπεραστική σύνδεση(τα τέλη καλύπτονται από την ΚΑΕ)»!!!
Σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό θα πρέπει να υπάρχουν τηλεοράσεις 42 ιντσών στα αποδυτήρια των διαιτητών, στην αίθουσα Τύπου και στα αποδυτήρια των δυο ομάδων!
Ο κανονισμός αναφέρει επίσης ρητά:«Θα πρέπει να το κάθε γήπεδο να διαθέτει χώρο φιλοξενίας VIP με τηλεόραση 42 ιντσών και μηχάνημα DVD , όπως και υπηρεσίες catering». Για την στατιστική υπηρεσία του αγώνα θα πρέπει οι ΚΑΕ να μεριμνήσουν για «παροχή ρεύματος , πολύπριζο πέντε θέσεων σούκο, φωτοτυπικό και ασπρόμαυρο εκτυπωτή λείζερ ο οποίος θα εκτυπώνει τουλάχιστον 16 σελίδες το λεπτό». 

Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Αποδυναμωμένος και χωρίς ρόλο ο ΕΣΑΚΕ


Ο συνάδελφος Γιάννης Ψαράκης, γράφει στο greekbball.blogspot.com, σχετικά με την ήττα που υπέστη ο ΕΣΑΚΕ και προσωπικά ο Β. Οικονομίδης μετά τις τελευταίες εξελίξεις:«Τις τελευταίες του μέρες ως πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ διάγει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρόεδρος της λίγκας Βασίλης Οικονομίδης η απόφαση για την "παύση" του οποίου από το συγκεκριμένο "αξίωμα" πάρθηκε ουσιαστικά με το πλήρες άδειασμά του στη συνάντηση της Δευτέρας στα γραφεία της ΕΟΚ. Ο κ.Οικονομίδης που βρέθηκε στο στόχαστρο του συνόλου του παρευρισκόμενων στη συνάντηση αυτή, σε μία «προσπάθεια» να οδηγηθεί σε παραίτηση από το πόστο του, παραμένει μέχρι νεοτέρας στη θέση αυτή αλλά γνωρίζει πολύ καλά πλέον πως όσο και δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί (κάτι που θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος βρισκόταν στη θέση του μετά την περιθωριοποίησή του από τους ιδιοκτήτες των ΚΑΕ και την ΕΟΚ) θα τον… παραιτήσουν οσονούπω.
Βλέπετε, η "εντολή" που δόθηκε από τον υψηλά, πλέον, ιστάμενο του συνόλου του ελληνικού μπάσκετ πρόεδρο της ΕΟΚ Γιώργο Βασιλακόπουλο, προς τους ιδιοκτήτες των ΚΑΕ ήταν μία: "Αλλάξτε τον τώρα".
Βρέθηκε λοιπόν το εξιλαστήριο θύμα για όλα τα δεινά της λίγκας στο πρόσωπο του Οικονομίδη, το ίδιο πρόσωπο που τέσσερις μήνες πριν στήριζαν με όλες τους τις δυνάμεις και με 14-0 ψήφους (για τέταρτη συνεχόμενη θητεία μάλιστα) οι ίδιες ΚΑΕ που τώρα τον θεωρούν αποδιοπομπαίο τράγο. Για τις ευθύνες του κ.Οικονομίδη στην κατάντια του ελληνικού πρωταθλήματος δεν είναι ανάγκη να επανέλθουμε μετά από τόσα όσα έχουν γραφθεί για όσα δεν έκανε όντας ανήμπορος, όπως υποστήριζε κατ’ επανάληψη ο ίδιος, να τα βάλει με τις λογής λογής επιτροπές, συνδικάτα, συνδέσμους, εταιρείες, θεσμούς και εγώ δεν ξέρω τι άλλο.
Το να ρίξουνε όλο το ανάθεμα στον Οικονομίδη και τον κάθε Οικονομίδη είναι η εύκολη λύση για τους ιδιοκτήτες των ΚΑΕ που ουσιαστικά με την κίνησή τους να δώσουν τα κλειδιά του πρωταθλήματος στην ΕΟΚ και προσωπικά τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, όχι απλά ισχυροποίησαν στον μέγιστο βαθμό τον κατά τον Θανάση Γιαννακόπουλο "θεό του μπάσκετ" αλλά επί της ουσίας παραδέχθηκαν πως όλα όσα έγιναν επί τη παρουσία τους και με τη δική τους ισόποση ευθύνη την τελευταία 8ετία οδήγησαν στην πλήρη απαξίωση της λίγκας.
Η επόμενη μέρα θέλει σύμφωνα με πληροφορίες νέο πρόεδρο στον ΕΣΑΚΕ (που δεν μπορεί από τη μία μέρα στην άλλη να… καταργηθεί θεσμικά) με τους παράγοντες των ομάδων και την ΕΟΚ να αναζητούν τη φόρμουλα για την καθαίρεση του Οικονομίδη κάτι που θα γίνει άμεσα.
Ήδη ακούγεται δειλά-δειλά και το όνομα του αντικαταστάτη του που λέγεται ότι ίσως είναι ο μεγαλομέτοχος του Πανιώνιου Ηλίας Λιανός ο οποίος χαίρει της απολύτου εκτίμησης του Βασιλακόπουλου (με τον οποίο μάλιστα προ λίγων ημερών είχε προσωπική μυστική συνάντηση στα γραφεία της ΕΟΚ), έπαιξε σημαντικό ρόλο στις "κινητοποιήσεις" των ΚΑΕ τον τελευταίο μήνα όταν και επαναδραστηριοποιήθηκε στα διοικητικά των κυανέρυθρων και είναι και πρόσωπο κοινής αποδοχής από τους "μεγάλους".Σημειολογικά και μόνο, δε, η παρουσία του στην πρώτη γραμμή των καθήμενων στη συνάντηση της Δευτέρας ανάμεσα στους εκπρόσωπους του Ολυμπιακού (Αγγελόπουλος, Σκυνδίλιας, Σταυρόπουλος) και του Παναθηναϊκού (Θ.Γιαννακόπουλος, Παπαδόπουλος) σήμαινε πάρα πολλά…».
Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι ο Βασιλακόπουλος είπε στους δημοσιογράφους πως: «δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι αν φύγει από το μπάσκετ ο Οικονομίδης. Αντίθετα θα χάσει αν φύγουν οι Γιαννακόπουλος και Αγγελόπουλος».



Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Τα εισιτήρια της ACB


Συνολικά 62.851 εισιτήρια κόπηκαν στην 3η αγωνιστική της Ισπανικής ACB. Ο μέσος όρος προσέλευσης ανέρχεται σε 6.983 ανά γήπεδο. Παραθέτουμε την λίστα με τον αριθμό των φιλάθλων ανά παιχνίδι:

Κάχα Λαμποράλ-Γκραν Κανάρια: 8.800
Βαλένθια-Μπαρτσελόνα:8.900
Μπιλμπάο-Ρεάλ:8.534
Σαραγόσα-Γρανάδα:6.500
Μενόρκα-Λαγκουν Άρο:4.700
Μανρέσα-Βαγιαδολίδ:3.500
Καχασόλ-Αλικάντε:4.800
Φουενλαμπράδα-Ουνικάχα:5.117
Εστουντιάντες-Μπανταλόνα:12.000


«Βγάλτε τον σκασμό»

Προς κ. Βασίλη Οικονομίδη: Τα μάθατε; Κυκλοφόρησε ο επίσημος οδηγός της ACB για το νέο πρωτάθλημα στην Ισπανία από την διοργανώτρια αρχή. Τι πρωτότυπο. Εκεί βγάζουν τους οδηγούς τους με την έναρξη του πρωταθλήματος κι όχι προς το τέλος. Περιλαμβάνει μόνο 220 σελίδες. Με αναλυτικά στοιχεία για όλες τις ομάδες. Με πρωτότυπες φωτογραφήσεις και εκτενείς αναφορές για όλα τα αστέρια του ισπανικού πρωταθλήματος. Με αφιέρωμα στους νέους κανονισμούς. Με μια όμορφη φωτογράφηση για όλους τους προπονητές. Με μια αναλυτική κατάσταση για όλους τους διαιτητές… Το συγκεκριμένο τεύχος πωλείται προς 3,5 ευρώ σε όλα τα περίπτερα ανά την χώρα και βγάζει κάθε χρόνο τα έξοδα του. Μα καλά ποιος άσχετος Ισπανός παράγοντας είχε την ιδέα να προβάλει κατά αυτό τον τρόπο το προϊόν; Ντροπή. Εμείς δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα. Και ειδικά από την στιγμή που ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ εξασφαλίζει στα σωματεία ένα τσουβάλι χρήματα από Κρατικές χορηγίες και Κρατική τηλεόραση, δεν έχουμε κανένα λόγο να παραπονιόμαστε.  Βγάλτε λοιπόν τον σκασμό και απολαύστε τις καινοτόμες προσπάθειες της δικής μας λίγκας.   

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Τα σκάνδαλα δεν επηρεάζουν τον τζόγο. Το μπάσκετ παραμένει στην γωνία


Το στοίχημα καθορίζει την αγορά. Με 80 εκ ευρώ ετησίως πριμοδοτεί  το ποδόσφαιρο ο ΟΠΑΠ. Και ο λόγος δεν είναι ούτε το θέαμα που προσφέρει η super league(στα περισσότερα ματς πονάνε τα μάτια του φίλαθλου), ούτε η εμπορικότητα που έχει (αν ρίξετε μια ματιά στα εισιτήρια που κόβονται θα καταλάβετε), ούτε στην ευρηματικότητα των παραγόντων του να «πουλήσουν» το προϊόν εισάγοντας καινοτόμες πρωτοβουλίες που θα φέρουν έσοδα και θα αυξήσουν το ενδιαφέρον μας. Να σημειωθεί, ότι πολλοί εκ των οποίων παράγοντες σε Α΄ και Β΄ εθνική είναι υπόδικοι. Ο ΟΠΑΠ συνεχίζει να πριμοδοτεί με απίστευτα ποσά ένα πρωτάθλημα που δεν κατάφερε (όπως και στο μπάσκετ) να λύσει προβλήματα βίας στα γήπεδα. Δεν πέτυχε αυτοκάθαρση με αποτέλεσμα την δημιουργία παθογόνων εστιών που γενούν «παράγκες» και απίστευτες σχέσεις διαπλοκής. Η χρηματοδότηση συνεχίζεται παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει αποκαλύψεις περί στημένων παιχνιδιών, περί παραγόντων που θησαυρίζουν ποντάροντας σε ξένες στοιχηματικές εταιρίες, περί μάνατζερς με φουσκωμένους λογαριασμούς στις τράπεζες, διαιτητών με «Καγιέν»…Το γόητρο της Super League δεν «πληγώθηκε» και τα έσοδα κάθε άλλο παρά μειώθηκαν.
Για τον ΟΠΑΠ είναι αρκετό και μόνο το γεγονός ότι τα κέρδη του στοιχήματος οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στο ποδόσφαιρο(όποιο ποδόσφαιρο κι αν είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα). Και μαγκιά του ποδοσφαίρου και των ανθρώπων που το διοικούν. Αντίθετα το μπάσκετ για τον παίκτη του στοιχήματος ήταν και παραμένει μια όχι και τόσο δελεαστική εναλλακτική που δεν αγαπήθηκε.
Το συμπέρασμα είναι το εξής: Καλώς κάνει ο ΟΠΑΠ και δίνει πιο πολλά στο ποδόσφαιρο. Είναι σωστό όμως να προσφέρονται 16 φορές περισσότερα σε σχέση με το μπάσκετ; Αν δίνονται 10 φορές περισσότερα ας πούμε θα δημιουργηθεί πρόβλημα; Εκτός κι αν τα κριτήρια έχουν σχέση αυστηρά με τις πωλήσεις που κάνει το ποδόσφαιρο στο ΟΠΑΠ σε σχέση με το μπάσκετ. Προσέξτε, δεν λέμε ότι εκεί βρίσκεται η ρίζα του κακού. Ούτε η λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα το μπάσκετ είναι η Κρατική επιχορήγηση. Απλώς το άκουσμα των μεγεθών της οικονομικής βοήθειας προς την μία πλευρά …τρομάζει. Αφορμή για όλα όσα αναφέρουμε πήραμε από το πρόσφατο σχόλιο του Μάνου Μανουσέλη στην «Εξέδρα», ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ο ρόλος του ΟΠΑΠ σε αυτή την χρονική στιγμή είναι καθοριστικός. Μόλις το 7% του κέρδους του οργανισμού επιστρέφει στον αθλητισμό. Σε αριθμούς αυτό σημαίνει ότι δίνονται 140 εκατ. ευρώ ετησίως ( από τα οποία τα 80 εκατ. καταλήγουν στο ποδόσφαιρο). Η ασπρόμαυρη μπάλα λοιπόν, παραμένει αγαπημένο παιδί του ΟΠΑΠ, ενώ το μπάσκετ παίρνει …16 φορές λιγότερα χρήματα (περίπου 5 εκατομμύρια τον χρόνο). Κανένας μπασκετικός, όσο φανατικός και αν είναι, δεν μπορεί να ζητήσει από τον ΟΠΑΠ να βάλει σε ίση μοίρα την ασπρόμαυρη με την πορτοκαλί μπάλα. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι το να κάνει χάρη ένας κρατικός οργανισμός στο άθλημα που σταθερά κρατάει ψηλά την ελληνική σημαία υπάρχει απόσταση. Γιατί άραγε δόθηκαν φέτος τρία εκατομμύρια ευρώ για να βελτιωθούν τα αποδυτήρια των ποδοσφαιρικών γηπέδων, αλλά στο μπάσκετ δεν έχει γίνει ποτέ τέτοιους είδους χορηγία;
Υποτίθεται ότι η πολιτεία έχει την τάση είναι να σταματήσει την χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου σε αυτό τον βαθμό, αλλά προφανώς αυτό δεν λύνει το πρόβλημα του μπάσκετ. Το γεγονός είναι ένα: Ο ΟΠΑΠ, με διάφορα προσχήματα έχει βάλει στην γωνία το μπάσκετ, δεν το διαφημίζει και ότι κάνει γίνεται μόνο υπό την πίεση των ανθρώπων της καλαθοσφαίρισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πολλά χρόνια στους αγώνες μπάσκετ εμφανιζόταν ως διαφήμιση του ΟΠΑΠ στην τηλεόραση το γνωστό ανθρωπάκι να κλωτσάει την μπάλα…».

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ: Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά




Αντιγράφουμε από δηλώσεις του προέδρου της ΕΟΚ, Γ. Βασιλακόπουλου στο κυριακάτικο «ΕΘΝΟΣ». Λέει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος:«Λέμε για το πρωτάθλημα της Α1. Δεν βλέπουμε όμως και τα χάλια της Ισπανίας; Παιχνίδια με διαφορές 40 και 50 πόντων; Το ιταλικό πρωτάθλημα από την άλλη είναι εξαφανισμένο. Δεν υπάρχει. Η εμπορευματοποίηση διέλυσε το αθλητικό σύστημα και τα πρωταθλήματα δεν είναι πια ανταγωνιστικά. Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε συνέχεια στους τελικούς τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά στην Ισπανία είναι η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ. Στην Ιταλία η Σιένα. Στην Γερμανία δεν υπάρχει τίποτα…».
Μετά και από αυτές τις τοποθετήσεις άραγε τι μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξει κι από ποιους. Τι χρησιμότητα μπορούν να έχουν οι όποιες συναντήσεις δρομολογούνται και διαφημίζονται ως η απαρχή μια νέας εποχής; Έτσι για την ιστορία(αν και πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται κανένας περαιτέρω σχολιασμός στις τοποθετήσεις του κ. Βασιλακόπουλου),  να θυμίσουμε ότι το Γερμανικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια είναι από τα πιο εμπορικά της Ευρώπης με μέσους όρους που αγγίζουν τα 4.000 εισιτήρια. Στην Ισπανία όπου κατά τον κ. Βασιλακόπουλο υπάρχουν μόνο  Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ πέρσι το πρωτάθλημα το πήρε η Κάχα Λαμποράλ. Το Ιταλικό πρωτάθλημα έχασε την λάμψη του όμως όχι την αξιοπιστία του. Εκεί τουλάχιστον λειτουργούν οι θεσμοί. Εκεί όταν οι ομάδες χρωστούν , πέφτουν κατηγορία κάτι που είχαμε σε πάμπολλες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν.
Και για να μην νομίζουν κάποιοι ότι λέμε λόγια του αέρα, σε ότι αφορά ειδικά το γερμανικό πρωτάθλημα, βρήκαμε στο αρχείο μας τα εισιτήρια που κόπηκαν την περσινή σεζόν

Όπως προκύπτει, στα 321 παιχνίδια της κανονικής περιόδου και της προημιτελικής φάσης των πλέι-οφ του γερμανικού πρωταθλήματος κόπηκαν 1.227.955 εισιτήρια! Ο μέσος όρος εισιτηρίων στα γερμανικά γήπεδα της Α1 είναι 3.825 και η πληρότητα της τάξης του 79,82%! Ακολουθούν επίσημα στοιχεία στον σχετικό πίνακα :
TEAM
Σύνολο
Αγώνες
Μέσος όρος
Χωρητικότητα
Πληρότητα

Όλντενμπουργκ
59.515
19
3.132
3.148
99,5%
Τέλεκομ Βόννης
100.655
19
5.298
6.000
88,29%
Άλμπα Βερολίνου
193.940
19
10.207
14.500
70,40%
Μπάμπεργκ
121.917
18
6.773
6.800
99,61%
Γκέτινγκεν
58.314
19
3.069
3.474
88,35%
Ουλμ
48.850
17
2.874
3.000
95,78%
Σκαιλάινερς Φραγκ.
89.314
19
4.701
5.002
93,98%
Πάντερμπορν
29.150
17
1.715
3.014
56,89%
Άρτλαντ Ντράγκονς
51.000
17
3.000
3.000
100%
Τρίερ
60.191
17
3.541
5.900
60,01%
Λούντβιγκσμπουργκ
54.400
17
3.200
5.300
60,38%
Ντίσελντορφ Τζάιαντς
42.015
17
2.471
3.670
67,34%
Μπραουνσβάιγκ
74.674
19
3.930
6.100
64,43%
Τούμπινγκεν Τάιγκερς
44.358
17
2.609
3.132
83,31%
Γκίσεν
55.454
17
3.262
4.003
81,49%
Μπρεμερχάβεν
58.780
19
3.094
4.200
73,66%
MBC
41.300
17
2.429
3.000
80,98%
Χάγκεν
44.128
17
2.596
3.013
86,15%

...
1.227.955
321
3.825
4.792
79,82%

*Δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να σχολιάσουμε ανάλογες τοποθετήσεις του προέδρου του ΕΣΑΚΕ, Βασίλη Οικονομίδη. Μια λίγκα που αδυνατεί όχι να λύσει σοβαρά προβλήματα όπως είναι ζητήματα βίας, συμμετοχής συλλόγων στο πρωτάθλημα Α1 χωρίς να πληρούν καμία προϋπόθεση, αλλά δεν μπορεί ούτε να καν να βάλει σε μια τάξη το πρόγραμμα του πρωταθλήματος της και ορίζει τις ημερομηνίες των αγώνων ανά τρεις αγωνιστικές (ξέρουμε πάλι θα πουν «δεν φταίμε εμείς αλλά τα κανάλια που έχουν τις τηλεοπτικές μεταδόσεις». Άλλωστε πάντα οι άλλοι φταίνε). Είναι αστείο να επικαλείται ο κ. Οικονομίδης την εξασφάλιση δήθεν ενός στάνταρ ποσού για του συλλόγους λες και βρήκε κάποια νέα πηγή χρηματοδότησης και άντλησης πόρων από τον παραδοσιακό , δηλαδή των παρακαλητών στην Πολιτεία για την κρατική διαφήμιση στον ΟΠΑΠ και την άνευ όρων παράδοση των τηλεοπτικών(άλλωστε για ποιο προιόν να διαπραγματευτείς έτσι όπως το κατάντησαν) στην Κρατική τηλεόραση η οποία ακόμη οφείλει δόσεις στις ομάδες από την περσινή συμφωνία. Λες και εάν ήταν άλλος ο πρόεδρος της λίγκας δεν θα έβρισκε τον δρόμο των Υπουργείων…Για να μην μιλήσουμε για το απαράδεκτο σάιτ της διοργανώτριας αρχής , η σύγκριση του οποίου με ανάλογα άλλων λιγκών σου προκαλεί θλίψη.
Αλλά ξεχάσαμε. Επιτέλεσε έργο ο ΕΣΑΚΕ: Άλλαξε πρόσφατα το σήμα του. Α, ναι, άλλαξε και την στατιστική υπηρεσία του «Γαλάνη» η οποία ήταν απόλυτα πετυχημένη, αλλά δεν βαριέσαι. Άμα είναι να προχωρήσεις σε βαθιές τομές στον χώρο δικαιολογείσαι.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Χωρίς Σλούκα στην πρεμιέρα

 Ολοκληρώθηκε και τυπικά ο δανεισμός του Κώστα Σλούκα από τον Ολυμπιακό στον Άρη.