Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οι «βιολέτες» στο Αλεξάνδρειο




Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει βάλει την σφραγίδα του στην αξιόλογη πορεία της Γερμανικής Γκέτιγκεν(σημερινής αντιπάλου του Άρη στο Eurocup) τα τελευταία χρόνια, αυτός δεν είναι άλλος από τον επί 7αετίας αμερικανό προπονητή της Τζον Πάτρικ. Ο Πάτρικ μετέτρεψε την άσημη Γκέτιγκεν(τις «βιολέτες» όπως αποκαλούν την ομάδα στην Γερμανία) σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές του Γερμανικού πρωταθλήματος, οδηγώντας την πέρσι στην κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού τίτλου και πιο συγκεκριμένα του EuroChallenge της FIBA , κερδίζοντας στον τελικό την Ρωσική Κράσνε Κρίλια(την άλλοτε Σαμάρα)με 83-75.
Ο Πάτρικ, έπαιξε μπάσκετ στο κολέγιο του Στάνφορντ(1987-1991),δεν κατόρθωσε όμως, ποτέ να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ. Αντίθετα έβγαζε το ψωμί του ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο ως γυρολόγος του μπάσκετ. Το 1996 βρέθηκε για πρώτη φορά στο Γκέτιγκεν για να συναντήσει την φίλη και μετέπειτα σύζυγο του. Αγάπησε την πόλη, διαπίστωσε πως υπήρχε μια φιλόδοξη ομάδα(η οποία το 1983 είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Γερμανίας όμως στην συνέχεια έπεσε κατηγορίες) και τότε του μπήκε η ιδέα να ριζώσει σε αυτήν. Για τρία χρόνια περίπου, έπαιξε μπάσκετ στην Ιαπωνία, ενώ το 2000 είχε πάρει την απόφαση του να ασχοληθεί με την προπονητική. To 2003 ο Πάτρικ πέτυχε τον στόχο του, αναλαμβάνοντας την θέση του προπονητή της Γκέτιγκεν και κάπου εκεί ξεκινάει η «άνοιξη» του Γερμανικού κλαμπ. Θιασώτης του run-and gun- στην επίθεση και της πίεσης(full-curt press), ο Πάτρικ πέτυχε να βάλει το Γερμανικό κλαμπ ξανά στον μπασκετικό χάρτη της Ευρώπης, οδηγώντας στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου, στην παρουσία της στο Eurocup, αλλά και σε θέση να κοντράρει στα ίσια ομάδες με πολλαπλάσιο μπάτζετ από αυτήν. Η φιλοσοφία του Πάτρικ Τζάκσον σχετικά με τα χρήματα και το μικρό μπάτζετ της Γκέτιγκεν(έχει 7 φορές μικρότερο μπάτζετ από αυτό της Άλμπα) είναι «δεν εστιάζουμε σε αυτά που δεν έχουμε αλλά σε αυτά που έχουμε». Ο Τζάκσον προσθέτει για το θέμα:«Πολλά λεφτά δεν έχουμε, εστιάζουμε όμως σε λεπτομέρειες, παραχωρούμε καλά διατηρημένα διαμερίσματα στους ξένους παίκτες μας και δυο γεύματα σε κοντινό εστιατόριο. Φροντίζουμε ώστε οι παίκτες να αισθάνονται ότι ανήκουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον».Και η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί περνούν καλά στο Γκέτιγκεν, μια μικρή πόλη που είναι γνωστή για το μεγάλο Πανεπιστήμιο και τους εκατοντάδες φοιτητές της, τους καθαρούς δρόμους, τα αμέτρητα εστιατόρια στους πεζόδρομους, τα χιλιάδες ποδήλατα που κυκλοφορούν και τις κοντινές αποστάσεις που έχει να διανύσει κανείς.
Η Γκέτιγκεν έχει ένα πυρήνα 3.000 οπαδών που την στηρίζουν. Ο Πάτρικ Τζάκσον λέει για αυτό πως: «Μας βοηθάει το γεγονός ότι η Γκέτιγκεν δεν έχει επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου και έτσι μας προσφέρουν σημαντική στήριξη».
Σε ότι αφορά το ρόστερ της αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος διαθέτει 9 αμερικανούς και έναν Καναδό! 
Αναδημοσίευση του olabasket.blogspot  της 28ης Δεκεμβρίου

Φαρσοκωμωδία στο Ιβανώφειο με φόντο την νέα λίγκα



Την δική του επανάσταση ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ , Βασίλης Οικονομίδης με στόχο να αποτρέψει τα σχέδια του μέχρι πρότινος άσπονδου φίλου , Γιώργου Βασιλακόπουλου, που σχετίζονται με την υλοποίηση μιας καινούριας λίγκας.
Ο εκνευρισμός του κ. Οικονομίδη με αφορμή την νέα αυτή προοπτική έχει καταγραφεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν, αφού όπου σταθεί και όπου βρεθεί το τελευταίο διάστημα κατασυκοφαντεί τις προθέσεις Βασιλακόπουλου. Θα τον παραδεχόμασταν βέβαια αν ύψωνε ανάστημα σε τόσες και τόσες περιπτώσεις κατά τις οποίες ενέργειες της Ομοσπονδίας του μπάσκετ στο παρελθόν συνέβαλαν στην απαξίωση του πρωταθλήματος, όμως τώρα οι λόγοι της δυσαρέσκειας του είναι τόσο προφανείς και ξεκάθαροι σαν το τρεχούμενο νερό της πηγής.
Στο περιθώριο του αγώνα Ηρακλής-ΠΑΟΚ, στην ζωντανή μετάδοση της ΕΡΤ, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Γιώργος Προεστός έκανε ένα σχόλιο για την νέα λίγκα και έπλεξε το εγκώμιο του Βασιλακόπουλου. Ο Οικονομίδης, που ήταν παρών στο γήπεδο, το έμαθε και δεν μπορούσε να το χωνέψει. Κάποια στιγμή επιχείρησε να μετακινηθεί σε άλλη πλευρά του γηπέδου όμως τον εμπόδισαν αστυνομικές δυνάμεις, που δεν αντιλήφθηκαν την ιδιότητα του:«Εγώ κάνω το πρωτάθλημα», άρχισε να τους φωνάζει. Τελικά ο συνεργάτης του κ. Οικονομίδη στον ΕΣΑΚΕ κ. Νικολακόπουλος, προσέγγισε (άραγε με ποιο δικαίωμα;) το σημείο στο οποίο έκανε την μετάδοση ο συνάδελφος Νίκος Καραγιώργης μαζί με τον Γ. Προεστό , φωνάζοντας τους:«Τι είπατε και εκνευρίσατε τον πρόεδρο;»!!!
Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ όμως, δεν έμεινε εκεί. Επικοινώνησε με εκπροσώπους της ΕΡΤ(τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα) και έκανε και εκεί τα παράπονα του. Κι όλα αυτά γιατί ο Προεστός τόλμησε να πει την γνώμη του για μια νέα λίγκα!
 Ρε πρόεδρε, λίγη από αυτή την ενέργεια αν ξόδευες και στο παρελθόν για άλλα ζητήματα κάτι θα είχε κερδίσει το μπάσκετ…


Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Οι αναμετρήσεις Άρη -ΛεΜαν



Ο Άρης έχει  αντιμετωπίσει την ΛεΜαν τέσσερις  φορές την τελευταία διετία. Πέρσι , στην ίδια διοργάνωση, οι Γάλλοί κατάφεραν να επικρατήσουν τόσο στην Θεσσαλονίκη(71-72), όσο και στο «Ανταρές», με 79-75. Ήττα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ο Άρης την πρωτιά στον όμιλο του και να «πέσει» στην φάση των «8» πάνω στην ισχυρή Βαλένθια. Με την ΛεΜαν ο Άρης έπαιξε και την σεζόν 2007-08 στην Ευρωλίγκα(93-74 και 69-66), ενώ η φετινή θα είναι η 9η αναμέτρηση στην ιστορία των δυο συλλόγων με τις δυο ομάδες να μοιράζονται από 4 νίκες και 4 ήττες. Η πρώτη φορά που ΛεΜαν και Άρης διασταυρώθηκαν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν την σεζόν 1977-78 για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου Κόρατς, με τους Γάλλους να θριαμβεύουν με 98-46.
Την περίοδο 1984-85, στους ομίλους του Κυπέλλου Κόρατς, ο Άρης κέρδισε στην Θεσσαλονίκη με 103-90, αλλά και στο ΛεΜαν με 91-115.
 Όπως ήδη όλοι γνωρίζουν στην ΛεΜαν, συνεχίζει την καριέρα του ο Μιχάλης Κακιούζης. Το ρόστερ της ΛεΜαν έχει έναν ακόμη γνώστη του Ελληνικού πρωταθλήματος και πιο συγκεκριμένα τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού Άλεξ Άκερ. Οι Γάλλοι ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στην πρώτη φάση του Eurocup με 4 νίκες με τους Άκερ, τον διεθνή Ντιό , τον Βραζιλιάνο Μπατίστα, τον Κοφί , τον λευκό αμερικανό Μπέν Ντεγουάρ να σηκώνουν κυρίως το βάρος στο σκοράρισμα.


ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ ΜΕ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ      ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ    ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ
1977-78        Λε Μαν          Κύπελλο Κόρατς        71-82  46-98
1981-82        Λιμόζ   Κύπελλο Κόρατς        88-77  77-106
1984-85        Λε Μαν          Κύπελλο Κόρατς        103-90          115-91
1985-86        Λιμόζ   Κύπελλο Πρωταθλητριών      89-81  87-105
1987-88        Πο Ορτέζ       Κύπελλο Πρωταθλητριών      92-86  81-97
1988-89        Λιμόζ   Κύπελλο Πρωταθλητριών      80-77  106-115
1989-90        Λιμόζ   Κύπελλο Πρωταθλητριών      89-79*          84-94*
1990-91        Λιμόζ   Κύπελλο Πρωταθλητριών      108-88          106-98
1992-93        Σολέ   Κύπελλο Κυπελλούχων        104-72          70-60
1993-94        Σολέ   Κύπελλο Κυπελλούχων        92-83  87-91
1998-99        Λιμόζ   Κύπελλο Σαπόρτα      55-57  79-73
2002-03        Στρασμπούρ   FIBA Τσάμπιονς Καπ   93-87  83-103
2005-06        Βιλερμπάν      ULEB Cup       77-67  67-60
2006-07        Πο Ορτέζ       Ευρωλίγκα     74-72  62-77
2007-08        Λε Μαν          Ευρωλίγκα     93-74  69-66
2009-10  Αρης-Λε Μαν Eurocup 71-72, ΛεΜΑΝ-ΑΡΗΣ 79-75

Κοράκια, καρακάξες και άλλα πτηνά


Παιχνιδάκια παραγόντων με στόχο τον έλεγχο της διαιτησίας. Τα ξέρουν καλά αυτά κάποιοι στην Αθήνα. Ανώνυμες στήλες, με λογής λογής πτηνά,  «κοράκια», «καρακάξες»και πάει λέγοντας.  Όποιος δεν σκύβει το κεφάλι  τον «χτυπάμε». Όποιος δεν ανήκει στα γνωστά  παρεάκια του χώρου τον στέλνουμε στην πυρά και απαιτούμε(!) την τιμωρία του. Κρυβόμαστε στην ανωνυμία και στο βάθος ο  παράγοντας τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.  
Θα είμαστε εδώ, θα παρακολουθούμε το σκηνικό που πάει να στηθεί από το γνωστό κατεστημένο και θα ξετυλίξουμε το κουβάρι της διαπλοκής. Αν χρειαστεί θα μιλήσουμε και με ονόματα. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον , θα το δείτε.
Στο επανιδείν…

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Σμους η επιστροφή

Όπως θα δείτε κι από το βίντεο,που γυρίσθηκε για το Hoops TV το 2006, ο Σμους σκέφτονταν πάντα ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει στην χώρα μας. Μεγάλη κίνηση του Ηρακλή. Και μόνο για την διετία που έκανε στο Λος Άτζελες αξίζει τον σεβασμό μας.




Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Η επιβεβαίωση



 Σας είχαμε προϊδεάσει, σε προηγούμενη ανάρτηση μας, σχετικά με την είσοδο Αραβικών κεφαλαίων και στο μπάσκετ. Γιατί το θέμα δεν είναι αν θα συμμετάσχει μια ομάδα από το Κατάρ σε μια νέα λίγκα. Το θέμα είναι η χρηματοδότηση της λίγκας από το Κατάρ. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος σε εκδήλωση της ΕΣΚΑ πρόσφατα είπε τα εξής:«Η Α1 δυστυχώς δεν εκπροσωπεί το ελληνικό μπάσκετ, εκπροσωπεί το μπάσκετ στην Ελλάδα. Και δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, διότι καλό είναι να κάνουμε ανταγωνιστικό το  πρωτάθλημα, αλλά το θέμα είναι πώς θα γίνει τελικά ανταγωνιστικό. Και λύση με τη μορφή που διεξάγεται σήμερα δεν βλέπω να υπάρχει. Η λίγκα αυτή που οραματιζόμαστε για τη Νοτιανατολική Μεσόγειο, με συμμετοχή αραβικών κρατών, είναι η μόνη διέξοδος για κάποια σωματεία που θέλουν να πρωταγωνιστούν στο χώρο τον ευρωπαϊκό, αλλά και το παγκόσμιο. Και ίσως είναι και μια διέξοδος, για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σήμερα η Α1. Γι αυτό και δουλεύουμε πάρα πολύ. Αλλά κι επειδή κι εδώ δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο, μέσα στο Φεβρουάριο θα υπάρχουν μεγάλες εξελίξεις».
Δηλώσεις σχετικά με το θέμα της νέας λίγκας έκανε και στο «Goal», o Γιάννης Ιωαννίδης στο περιθώριο εκδήλωσης του ΣΕΠΚ. Ο «ξανθός» είπε:«Πρέπει να υπάρχει Ελληνικό πρωτάθλημα, για την παράδοση και την ιστορία. Γνωρίζω ότι πολλές χώρες έχουν δημιουργήσει άλλες λίγκες , παράλληλα όμως με τα εγχώρια πρωταθλήματα τους. Ας βρουν τρόπο να γίνει πιο δυνατή η Α1 πιο ανταγωνιστική, δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν παραδείγματος χάρη τόσες ομάδες, ας μειωθούν, ας γίνουν 12 ας προσθέσουν επιπλέον γύρους, ας λάβουν υπόψη τους το θέμα της υποχρεωτικής παρουσίας Ελλήνων παικτών, υπάρχουν τρόποι ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον να γίνει πιο δυνατό το  πρωτάθλημα Υπάρχει αδυναμία, το πρωτάθλημα κρίνεται στα παιχνίδια Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού. Και στην παντοδυναμία του ο Άρης σίγουρα είχε μεγάλη δυναμική, όμως δυσκολευόμασταν σε πολλές έδρες, απέναντι στον ΠΑΟΚ στον Πανιώνιο, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό».
*Υπάρχουν λεπτομέρειες, οι οποίες θα ανακοινωθούν προσεχώς σχετικά με τον τρόπο που θέλουν να λειτουργήσει αυτή η λίγκα, τις ομάδες που θα μετέχουν, την οργάνωση της, τα πιθανά έσοδα των συλλόγων, αλλά και πώς θα διεξάγεται το  Ελληνικό πρωτάθλημα.
*Ο εκνευρισμός του Βασίλη Οικονομίδη(όπως αυτός αποτυπώθηκε και στην τελευταία γ.σ. του ΕΣΑΚΕ) έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν μετέχει σε αυτές τις διεργασίες που αφορούν την υπό ίδρυση λίγκα. Βρίσκεται σε «ρήξη» με τον Βασιλακόπουλο και «οχυρώνει» την επιχειρηματολογία του εναντίον νεοτερισμών. 

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Με το ζόρι δεν κρατάς κανέναν



Η πλειοψηφία του δ.σ. του Κολοσσού είναι αρνητική στο να λυθεί η συνεργασία με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο ώστε να του επιτραπεί να αναλάβει τον Άρη. Με το ζόρι όμως δεν μπορείς να κρατήσεις κανέναν. Ιδίως σε μια ομάδα που τελευταία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και δυσκολεύεται να δείξει συνέπεια προηγούμενων ετών. Όσο για το τι θέλει ο ίδιος ο κόουτς ας μην βιάζονται κάποιοι να προεξοφλήσουν επιθυμίες και αποφάσεις του. Ανεξάρτητα από τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση, κάποια πράγματα που αφορούν τα «θέλω» του καθενός δεν αλλάζουν. Όπως δεν αλλάζει και η άποψη που θέλει την διοίκηση του Άρη να έχει διαπράξει ένα ακόμη τεράστιο λάθος το καλοκαίρι. Γιατί τότε υπήρχαν και οι συνθήκες και η δυνατότητα να κλείσει ο Σφαιρόπουλος και παρόλα αυτά  ρίσκαραν με τον Ντρούκερ

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Το Κατάρ θέλει να παίξει…μπάσκετ στην Μεσόγειο


Το Κατάρ …παίζει όπως βλέπετε παντού. Προχθές ανακοινώθηκε η συμφωνία της Ελληνικής κυβέρνησης για την παραχώρηση των εκτάσεων του Ελληνικού. Ο ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ ελπίζει σε έλευση Αραβικών κεφαλαίων από το Κατάρ. Άλλη εταιρεία από το Κατάρ έκανε πρόταση για την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Χαμός με λίγα λόγια. Όσο για το μπάσκετ; Στο Κατάρ έχουν εναποθέσει κάποιοι τις ελπίδες τους για την επιβολή ενός νέου στρατηγικού πλάνου, ώστε να υπάρξει μια αλλαγή πλεύσης και στο Ελληνικό μπάσκετ με στόχο να μπει ένα φρένο στον κατήφορο ενός απαξιωμένου πρωταθλήματος και να υπάρξει ανανέωση του ενδιαφέροντος από το φίλαθλο κοινό.
Το κίνητρο του κ. Βασιλακόπουλου, εμπνευστή της Μεσογειακής λίγκας ας δεχθούμε ότι βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση αν  και προηγουμένως πρέπει όλοι να παραδεχθούν ότι οι ευθύνες και της Ελληνικής Ομοσπονδίας(του ΕΣΑΚΕ θεωρούνται δεδομένες) για τον κατάντημα στο οποίο έχουμε φτάσει σήμερα είναι εξίσου μεγάλες. Τι σχέση θα μου πείτε έχει το Κατάρ με την Μεσογειακή Λίγκα; Ε, μπορεί και να έχει.  Σύντομα θα τα μάθετε, μπορεί από εδώ , από το ταπεινό μας blog , μπορεί κάπου άλλου. Δεν έχει σημασία.
Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί, όπως ανέφεραν χθες αρκετά σάιτ, πως ο Βασίλης Οικονομίδης ρώτησε τον Βασιλακόπουλο πρόσφατα σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται για την νέα υπό ίδρυση λίγκα. Ο Οικονομίδης είπε:«Ο Βασιλακόπουλος μου είπε πως Ισραηλινοί, Βούλγαροι, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Άρης είναι σύμφωνοι, το θέμα προχωράει, υπάρχουν τεχνικά προβλήματα, είναι ένα πρωτάθλημα που θα μας απασχολήσει στο απώτερο μέλλον…». Ο Γιάννης Δαμιανίδης στην χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΑΚΕ είπε: «Έχουν εκδηλώσει πολλές ευρωπαϊκές ομάδες τον προβληματισμό τους για τα εγχώρια πρωταθλήματα. Η Α1 είναι ένα διαρκές κλοτσοσκούφι με αυτά που ακούμε κάθε μέρα. Θέλουμε κάτι πιο ανταγωνιστικό, είμαι και πολυμετοχικός σύλλογος. Κάθε χρόνο το πρωτάθλημα γίνεται και χειρότερο».
O ΟΠΑΠ και ο Παππάς
Στο μεταξύ, ο ΟΠΑΠ είναι λέει απογοητευμένος από την εικόνα του πρωταθλήματος μπάσκετ και δεν σκοπεύει να επενδύσει σε αυτό, αλλά ούτε και να δώσει διαφημίσεις φανέλας. Καλά κάνει ο ΟΠΑΠ και είναι απογοητευμένος από την εικόνα της Α1 γιατί αγωνιστικά(πέραν των δυο μεγάλων) και οργανωτικά πράγματι η κατάσταση είναι τραγική.
Βέβαια, ο ΟΠΑΠ χώνει εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ στο ποδόσφαιρο με τα μέλη της διοίκησης του να είναι μάλλον ικανοποιημένα από το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο και την ποιότητα οργάνωσης των ΠΑΕ. Χθες έδωσε μια συνέντευξη στα «ΝΕΑ», ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ, Πέτρος Παππάς. Διαβάστε τι είπε για την εμπλοκή του στο Ελληνικό ποδόσφαιρο:«Δεν έχω κάποια άλλη φιλοδοξία και η βρωμιά του ποδοσφαίρου δεν με ελκύει καθόλου. Ήμουν ρομαντικός για να μην μπω γραφικός όταν πίστευα ότι θα αλλάξει. Έχουμε να κάνουμε με βία, ψευτιά, νοθεία και εγκληματική αδιαφορία. Εσείς στη θέση μου θα μένατε;».Ο ΟΠΑΠ πάντως μένει …σφικταγκαλιασμένος  με όλα αυτά που περιέγραψε ο κ. Παππάς. Προφανώς τα συμφέροντα είναι μεγάλα.

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

ΑΡΗΣ: Η 9η "μάχη" με την ΛεΜαν



Μετά την Γκέτιγκεν και την Μπουντιβέλνικ, ολοκληρώνουμε την αναφορά μας στους αντιπάλους του Άρη στην φάση των 16 του Eurocup, με την Γαλλική ΛεΜαν, την οποία οι «κίτρινοι» έχουν αντιμετωπίσει 4 φορές την τελευταία διετία. Πέρσι , στην ίδια διοργάνωση, οι Γάλλοί κατάφεραν να επικρατήσουν τόσο στην Θεσσαλονίκη(71-72), όσο και στο «Ανταρές», με 79-75. Ήττα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ο Άρης την πρωτιά στον όμιλο του και να «πέσει» στην φάση των «8» πάνω στην ισχυρή Βαλένθια. Με την ΛεΜαν ο Άρης έπαιξε και την σεζόν 2007-08 στην Ευρωλίγκα(93-74 και 69-66), ενώ η φετινή θα είναι η 9η αναμέτρηση στην ιστορία των δυο συλλόγων με τις δυο ομάδες να μοιράζονται από 4 νίκες και 4 ήττες. Η πρώτη φορά που ΛεΜαν και Άρης διασταυρώθηκαν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν την σεζόν 1977-78 για τον πρώτο γύρο του κυπέλλου Κόρατς, με τους Γάλλους να θριαμβεύουν με 98-46.
Την περίοδο 1984-85, στους ομίλους του Κυπέλλου Κόρατς, ο Άρης κέρδισε στην Θεσσαλονίκη με 103-90, αλλά και στο ΛεΜαν με 91-115.
 Όπως ήδη όλοι γνωρίζουν στην ΛεΜαν, συνεχίζει την καριέρα του ο Μιχάλης Κακιούζης. Το ρόστερ της ΛεΜαν έχει έναν ακόμη γνώστη του Ελληνικού πρωταθλήματος και πιο συγκεκριμένα τον πρώην παίκτη του Ολυμπιακού Άλεξ Άκερ. Οι Γάλλοι ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους στην πρώτη φάση του Eurocup με 4 νίκες με τους Άκερ, τον διεθνή Ντιό , τον Βραζιλιάνο Μπατίστα, τον Κοφί , τον λευκό αμερικανό Μπέν Ντεγουάρ να σηκώνουν κυρίως το βάρος στο σκοράρισμα.

Το Hollywood παρακολουθεί μπάσκετ


"Για ακόμη ένα σαββατοκύριακο οι σταρ του Hollywood απέδειξαν την αγάπη τους για το μπάσκετ. Ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε αρκετούς αστέρες του κινηματογράφου να κάθονται στις κερκίδες του αγώνα LA Lakers-NY Knicks, που έγινε στο Staples Center του Λος Άντζελες.
Παρούσα στον αγώνα, και αρκετά ενθουσιασμένη με το θέαμα ήταν η νεαρή στάρλετ Lindsay Lohan, που πρόσφατα πήρε εξιτήριο από την κλινική αποτοξίνωσης στην οποία νοσηλευόταν.
Ο ηθοποιός Denzel Washington εθεάθη να συνομιλεί με τον πρώην σταρ των LA Lakers Magic Johnson, ενώ αργότερα έκανε παρέα και με τον σκηνοθέτη Spike Lee.
Ο Adam Sandler, που πρόσφατα βραβεύτηκε στα People’s Choice, παρακολούθησε τον αγώνα μπάσκετ μαζί με τον Jack Nicholson.
Για την ιστορία, οι Los Angeles Lakers νίκησαν τους New York Knicks με 109-87"
ΠΗΓΗ:ant1online.gr

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

ΑΡΗΣ:Στον δρόμο του Μπετς και Κις





Η νίκη της Γκραν Κανάρια επί της Μπούντουσνοστ, στο εξ αναβολής παιχνίδι της προηγούμενης εβδομάδας του Eurocup, έστειλε στο όμιλο του Άρη για την φάση των 16 της διοργάνωσης, μια ακόμη Ουκρανική ομάδα. Ο λόγος για την Μπουντιβέλνικ. Μόνο που αυτή την φορά ο Άρης δεν θα ταξιδέψει στην Μαριουπόλ, όπως συνέβη με την περίπτωση της Αζόβμας στην προηγούμενη φάση, αλλά στο Κίεβο.
Η Μπουντιβέλνικ, έγινε ο λόγος για τον οποίο ο μέχρι πέρσι σέντερ του Άρη, Άντι Μπετς αποφάσισε να αναθεωρήσει την αρχική του άποψη περί …συνταξιοδότησης. Ο 34χρονος Άγγλος σέντερ, έκρινε ότι η οικονομική προσφορά των Ουκρανών άξιζε τον κόπο και από την στιγμή που πήρε την άδεια της οικογενείας(που κατοικοεδρεύει στην Μάλαγα) και έβγαλε τις ιατρικές εξετάσεις, έπιασε δουλειά, την οποία παρεμπίπτοντος κάνει μια χαρά με 9,3 π. μέσο όρο στο Eurocup και 11π. στην Ουκρανία. Πλην του Μπετς στις 18 Ιανουαρίου (ημερομηνία της πρώτης αναμέτρησης των δυο ομάδων στο Αλεξάνδρειο),ο Άρης θα βρει ξανά μπροστά τον έναν αμερικανό πλέι μέικερ, που τον «πλήγωσε» πολλές φορές την τελευταία διετία. Ο λόγος τον Μπίλι Κις που μετά από δυο φοβερές σεζόν στο Μαρούσι, μετακόμισε κι αυτός στο παγωμένο Κίεβο. Εκεί παίζει και ο πρώην της ΛεΜαν(2008-09) Ντεγουόρικ Σπένσερ.
 Η Μπουντεβέλνικ σήκωσε το πρωτάθλημα Ουκρανίας το 2009 έχοντας για πρωταγωνιστή της τον επίσης γνώριμο μας ,Τόμας Ντελινινκάιτς, ενώ πέρσι έχασε τον τίτλο από την Αζόβμας. Πρόκειται για μια ιστορική ομάδα της Ουκρανίας που στο παρελθόν είχε στις τάξεις της παίκτες όπως ο Βολκόφ και ο Μπελοστένι. Προπονητής της είναι ο 39χρονος Ισπανός Josep Maria Berrocal, που έχει εργαστεί σε τμήματα υποδομής της Μπανταλόνα και της Μπαρτσελόνα

Πρωτάθλημα 42…ιντσών



Στο Ίκαρος- Παναθηναϊκός, στο γήπεδο της Γλυφάδας, διαβάσαμε ότι στο ημίχρονο υποχώρησε από την οροφή μια πλαστική βέργα η οποία παραλίγο να πέσει σε κεφάλια ανυποψίαστων φίλων του μπάσκετ…
Στο Ελληνικό , στο ματς της ΑΕΚ με τον Άρη δεν λειτουργούσαν(ξανά) χρονόμετρα και ηλεκτρονικοί πίνακες!!!. Όλα στην εντέλεια δηλαδή, σύμφωνα με το… γράμμα του νόμου, όλα καλώς καμωμένα σύμφωνα με τον άρτιο κανονισμού του ΕΣΑΚΕ που (ξανά)θυμίζουμε αναφέρει τα εξής:«Σε κάθε γήπεδο θα πρέπει να υπάρχει ένα τουλάχιστον βίντεο γουόλ επαρκών διαστάσεων , από το οποίο θα προβάλλονται μηνύματα κατά της βίας και άλλα spots κοινωνικού χαρακτήρα. Θα πρέπει να υπάρχει ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Τύπου, εξοπλισμένη με τηλεφωνικές συσκευές, με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε θέση, με σύνδεση ADSL στο διαδύκτιο και ελάχιστη ταχύτητα σύνδεσης 1ΜΒ»!!!
Στη αίθουσα Τύπου θα πρέπει επίσης να υπάρχει: «Υψηλή ποιότητα ήχου (με σύστημα διανομής ήχου APHEX)και δυο ασύρματα μικρόφωνα». Θα πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένη με: «έναν γρήγορο εκτυπωτή ένα φωτοτυπικό μηχάνημα και δυο fax με υπεραστική σύνδεση(τα τέλη καλύπτονται από την ΚΑΕ)»!!!
Σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό θα πρέπει να υπάρχουν τηλεοράσεις 42 ιντσών στα αποδυτήρια των διαιτητών, στην αίθουσα Τύπου και στα αποδυτήρια των δυο ομάδων! Ο κανονισμός αναφέρει επίσης ρητά:«Θα πρέπει να το κάθε γήπεδο να διαθέτει χώρο φιλοξενίας VIP με τηλεόραση 42 ιντσών και μηχάνημα DVD , όπως και υπηρεσίες catering».
Ο πρόεδρος της λίγκας, όμως θεωρεί ότι για τα περισσότερα δεινά του Ελληνικού μπάσκετ, φταίνε οι διαιτητές. Αυτά είπε μεταξύ άλλων πρόσφατα και στον Μπιτζαξή. Και χθες, επικοινώνησε με μέλος της ΚΕΔ και έκανε  φρικτά  παράπονα για το ματς του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ!
Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι προετοιμασίες για το ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού. Στο Ρεάλ- Μπαρτσελόνα, οι Ισπανοί έκαναν τηλεοπτικά σποτάκια με τους παίκτες των δυο ομάδων να παίζουν ποδόσφαιρο, στο δικό μας ντέρμπι , σε ένα παιχνίδι με την παρουσία δυο κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης, ασχολούμαστε με το αν θα μπει δίχτυ προστασίας για τα αντικείμενα. Καλά τα είπε πρόσφατα ο Γκέκος για την ΑΕΚ και θα ήταν ακόμη πιο εύστοχος (αν και δεν τιμά κανέναν μας) αν γενικολογώντας  συμπεριλάμβανε και την διοργάνωση του Ελληνικού πρωταθλήματος στον γνωστό χαρακτηρισμό…

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Αποθεώνουν Αντρέα και Κίκι





Ο Αντρέα Ματσόν, ξεκαθάρισε σε Έλληνες δημοσιογράφους πρόσφατα(με αφορμή την επίσκεψη του ΠΑΟΚ στο Τρεβίζο), πως «είναι νωρίς για προγνωστικά» όμως όλα δείχνουν ότι η ομάδα του, η ιστορική Reyer Βενέτσια(σύλλογος με 130 χρόνια παράδοσης), δύσκολα θα χάσει την άνοδο στην μεγάλη κατηγορία του Ιταλικού μπάσκετ. Η Βενέτσια είναι η ομάδα με την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, ο Κίκι Κλάρκ πραγματοποιεί φοβερές εμφανίσεις(έβαλε 33 πόντους στο ντέρμπι με την Ούντινε) και ο Αντρέα Ματσόν γνωρίζει καθολικής αναγνώρισης από τους Ιταλούς συμπατριώτες του(θυμίζουμε ότι ο Αντρέα κατάγεται από την περιοχή του Μέστρε). Ο πρόεδρος της Βενέτσια έχει κάνει φέτος μεγάλη προσπάθεια συγκεντρώνοντας χορηγίες και εξασφαλίζοντας οικονομική στήριξη ισχυρών επιχειρηματιών.

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Το 2011 θα φέρει αλλαγές και ανατροπές



Κάποια πράγματα είναι ήδη δρομολογημένα. Το Ελληνικό μπάσκετ θα αλλάξει όψη. Ίσως μέσα στο 2011, με το τέλος της σεζόν. Αποτυχημένοι παράγοντες που έπαιζαν τον ρόλο διαχειριστή ενός απαξιωμένου πρωταθλήματος θα πάρουν το…εφάπαξ τους και θα μείνουν στην άκρη. Φτάνει με αυτούς. Κάποιοι άλλοι, εκπρόσωποι του παραδοσιακού κατεστημένου πρωτοστατούν στις αλλαγές προσεγγίζοντας και παράγοντες νέας κοπής σε μια ισχυρή -όπως φαίνεται τώρα- συμμαχία. Η οικονομική στήριξη με την μορφή μεγάλης χορηγίας σχεδόν έχει εξασφαλιστεί ώστε αυτό το εγχείρημα να είναι βιώσιμο. Η Θεσσαλονίκη θα έχει ρόλο σε αυτή την ιστορία. Υπάρχουν ακόμη «γκρίζες ζώνες» στο πρότζεκτ. Τα υπόλοιπα προσεχώς.