Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Σκέψεις για την ίδρυση Μεσογειακής Λίγκας!


«Η δημιουργία της Μεσογειακής Λίγκας δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά ένα ολόκληρο πλάνο, το οποίο θα δώσει ζωή στο άθλημα. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες διαθέτουν μεν παράδοση και σπουδαίες ομάδες, αλλά δεν έχουν τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.



Και δυστυχώς η Ελλάδα έχει φτάσει σ' αυτό το σημείο τα τελευταία χρόνια. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν ξεφύγει από τους υπόλοιπους και ουσιαστικά ο τίτλος κρίνεται στους τελικούς των πλέι οφ. Οι εποχές που οι δύο «αιώνιοι» ένιωθαν απειλή από τους υπόλοιπους έχουν περάσει και απ' ό,τι φαίνεται είναι αδύνατο για τους αντιπάλους να προλάβουν.
H Mediterranean League δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και καιρό βρίσκεται στο μυαλό του Γιώργου Βασιλακόπουλου, ο οποίος θέλει να τονώσει το ενδιαφέρον, δίχως βέβαια να υποβιβάσει το εγχώριο προϊόν. Το αντίθετο. Θέλει να δώσει κίνητρο σε όλες τις ομάδες... Γι' αυτό και η Mediterranean League θα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εγχώριες λίγκες και στην προκειμένη περίπτωση με την Α1.
Στη συγκεκριμένη λίγκα θέλει να έχει εκπροσώπους από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, όμως μπορεί να επεκταθεί και προς άλλες κατευθύνσεις. Οι ομάδες της Σερβίας και άλλων χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας θα ήταν καλοδεχούμενες, αλλά η Αδριατική Λίγκα φέρνει περιορισμούς...
Το πλάνο που υπάρχει, λοιπόν, προβλέπει συμμετοχή των καλύτερων ομάδων από αυτές τις χώρες, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή λίγκα με ενδιαφέροντες αγώνες κάθε εβδομάδα. Δίχως κουραστικά ταξίδια -οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες-, αλλά με παιχνίδια που θα φέρνουν τον κόσμο συνεχώς στα γήπεδα. Οπως συμβαίνει με την Αδριατική και τη Βαλτική Λίγκα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, τι έγινε πριν από λίγο καιρό στην Κροατία, στο φάιναλ φορ της Αδριατικής Λίγκας, όταν έγινε ο τελικός ανάμεσα σε Παρτίζαν και Τσιμπόνα. Με το αλησμόνητο τρίποντο του Κέτσμαν από το κέντρο να είναι ακόμα σημείο αναφοράς.
 Η λύση της Mediterranean League μοιάζει μονόδρομος για να αποκτήσει και πάλι ζωή το ελληνικό μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός δεν φτάνουν, διότι από εκεί και πέρα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει κίνητρο -πέρα από το ένα «εισιτήριο» για την Ευρωλίγκα-, το παράδειγμα του Κολοσσού είναι φωτεινό, αλλά αποτελεί την εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Και βέβαια ακόμα και για τους Ροδίτες τα όνειρα έχουν ταβάνι.
Τι μπορεί να προσφέρει η νέα λίγκα; Κατ' αρχάς θα συμμετέχουν μίνιμουμ τέσσερις ελληνικές ομάδες στην αρχή, συνεπώς υπάρχουν πολλοί που ελπίζουν ότι θα λάβουν μέρος. Δύο ομάδες -πλην Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού- μπορούν να ελπίζουν, όμως δεν πρόκειται για κάτι μόνιμο. Οπως και στην Αδριατική Λίγκα, οι εκπρόσωποι κάθε χώρας θα μπορούν να αλλάζουν με βάση την κατάταξη στο εγχώριο πρωτάθλημα.
Τι θα γίνει, όμως, με την Α1; Δεν θα έχουμε πρωταθλητή Ελλάδας; Φυσικά και θα έχουμε. Οπως υπάρχει πρωταθλητής στη Σερβία, στην Κροατία και ούτω καθ' εξής. Το πρωτάθλημα θα γίνεται με λιγότερες ομάδες -όσες αντέχουν τον επαγγελματισμό και τις απαιτήσεις που υπάρχουν- και το κίνητρο δεν θα λείπει. Κάποιες θα παλεύουν για την παραμονή, κάποιες για ένα «εισιτήριο» για τη Μεσογειακή Λίγκα, θα μπορούν ακόμα και να βγουν Ευρωλίγκα ή EuroCup. Αλλωστε, οι ομάδες που θα συμμετέχουν στη Mediterranean League θα παίζουν στα ελληνικά πλέι οφ για να βγει και ο πρωταθλητής. Κάπως έτσι o στόχος κάθε χρόνο θα είναι τετραπλός και όχι τριπλός, διότι θα υπάρχει και το Κύπελλο.
 Το σχέδιο μοιάζει ιδανικό κι ας βρίσκεται ακόμα στα σκαριά. Βέβαια, σκοπός είναι να αρχίσει η υλοποίησή του ακόμα και σε ένα χρόνο από τώρα. Αλλωστε, πρόκειται για μια ιδέα που θα κάνει καλό και στο ελληνικό μπάσκετ και στις ίδιες τις ομάδες, οι οποίες δεν θα μετέχουν σε ένα πρωτάθλημα δίχως ουσία. Ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τα γήπεδα και τα κανάλια δεν δείχνουν ενδιαφέρον. Η ανανέωση μόνο θετικά αποτελέσματα φέρνει, γι' αυτό και όλοι όσοι έχουν ερωτηθεί το βλέπουν με πολύ καλό μάτι. Και για να πούμε την αλήθεια, μία τέτοια λίγκα είναι μονόδρομος. Αρκεί να υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων και των ίδιων των ομάδων, οι οποίες θα κάνουν ένα βήμα μπροστά. Οι εξελίξεις δεν περιμένουν κανέναν. Μόνο όποιος προλάβει τις εξελίξεις είναι επιτυχημένος. Και ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο οποίος τα έχει όλα αυτά στο μυαλό του, αποδεδειγμένα είναι πιο μπροστά από την εποχή του».
ΠΗΓΗ: Άρθρο του Σπύρου Καβαλιεράτου στην “Sportday”(27/07)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου