Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ελληνιάδης και η γελωτοθεραπεία του Βασιλακόπουλου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του Φίλιππα Συρίγου στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» για το θέμα «Ελληνιάδη». Ο Συρίγος σχολιάζει με γλαφυρό τρόπο και την «αυλή» του Βασιλακόπουλου την οποία χαρακτηρίζει «σύναξη που στερείται κάθε σοβαρότητας». Διαβάστε, έχει ενδιαφέρον:
«Και ξαφνικά μια ακατανόητη ιστορία με πρωταγωνιστή τον μάνατζερ Σταύρο Ελληνιάδη, ήλθε να σκορπίσει σύννεφα αμφιβολίας πάνω από τον ουρανό της εθνικής μπάσκετ.
Της ομάδας που έχει κάνει, περισσότερο από κάθε άλλη, υπερήφανους τους έλληνες φιλάθλους. Εξ ου και ο χαρακτηρισμός «επίσημη αγαπημένη» που την ακολουθεί.
Θα προσπαθήσω να κάνω όσο γίνεται πιο κατανοητή αυτήν την ακατανόητη, όπως είπα, ιστορία, με βάση την οποία η FIBA έδιωξε από το Ευρωμπάσκετ τον Ελληνιάδη και του επέβαλε 15.000 ευρώ πρόστιμο, για αντιδεοντολογικά τηλεφωνήματα και μηνύματα στους διαιτητές πριν τον αγώνα Ελλάδα-ΠΓΔΜ, χωρίς όμως να αποδώσει οποιαδήποτε μομφή, ή ευθύνη, στην ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ, για λογαριασμό της οποίας θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι λειτουργούσε ο Ελληνιάδης.
Ας πιάσουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ο Ελληνιάδης έκανε μια αξιοπρόσεχτη καριέρα ως παίκτης, πρώτα στον Πειραϊκό και μετά στον Ολυμπιακό. Κατόπιν ήταν για ένα μεγάλο διάστημα μάνατζερ στον Ολυμπιακό και στη συνέχεια βρέθηκε στο Μαρούσι. Το 2009, κατ' απαίτηση του προπονητή Γιόνας Κασλάουσκας, με τον οποίο είχε συνυπάρξει στον Ολυμπιακό, ο Ελληνιάδης εργάσθηκε ως τιμ μάνατζερ στην Εθνική αντί του Νίκου Φιλίππου, που όμως επανήλθε τον επόμενο χρόνο.
Αντίθετα απ' ό,τι έγραψαν μερικοί την Παρασκευή, ο Ελληνιάδης δεν έχει σήμερα καμία επίσημη σχέση με την εθνική ομάδα και την ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ. Απλά μετέχει, όχι πολύ συχνά, στον άτυπο «μεσημεριανό καφέ» της ομοσπονδίας, μαζί με ένα δύο δημοσιογράφους, άλλους μάνατζερ και κάποιους διαιτητοπατέρες.
Πρόκειται για μία σύναξη που στερείται κάθε σοβαρότητας, μιας και χρησιμεύει μόνο στη γελωτοθεραπεία στην οποία υποβάλλει εδώ και χρόνια τον εαυτό του ο «πατερούλης» του ελληνικού μπάσκετ Γ. Βασιλακόπουλος.
Όμως, οι περισσότεροι από τους παριστάμενους σ' αυτόν τον καφέ, είναι αλήθεια ότι κάτι προσπαθούν να ικανοποιήσουν, και, φυσικά, να αποκομίσουν.
Ετσι λοιπόν ο Ελληνιάδης, χωρίς να έχει καμιά επίσημη αρμοδιότητα, βρέθηκε διαπιστευμένος στο Ευρωμπάσκετ ως αναπληρωτής μάνατζερ της Εθνικής, προφανώς για να παρακολουθήσει τζάμπα τους αγώνες και να παραγοντίζει...
Αυτό είναι το ασυγχώρητο λάθος της ομοσπονδίας, που θα μπορούσε να το πληρώσει πολύ ακριβά, αν η FIBA την είχε πράγματι στο στόχαστρο, όπως η ίδια πιστεύει. Ομως η ανασφάλεια είναι το μόνιμο χαρακτηριστκό στη συμπεριφορά των παραγόντων της, ειδικά από την ημέρα που ο Βασιλακόπουλος βγήκε από τον διεθνή χάρτη.
Τα κρούσματα που προκαλούν αυτή την ανασφάλεια πολλά, με κυριότερα τη διαιτητική «σφαγή» που υπέστησαν στις δύο τελευταίες διοργανώσεις οι εθνικές ανδρών και γυναικών. Και μάλλον αυτή την έκδηλη ανασφάλεια επιχείρησε να εκμεταλλευθεί ο Ελληνιάδης, ελπίζοντας ότι έτσι θα κέρδιζε την εύνοια του Βασιλακόπουλου.
Φυσικά το έκανε με τον πιο ανόητο και γελοίο τρόπο, που, θεωρητικά τουλάχιστον, αποκλείει οποιαδήποτε γνώση από την πλευρά της ομοσπονδίας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι κάποιος που δεν ξέρει πρόσωπα και καταστάσεις, το πρώτο πράγμα που θα μπορούσε να υποθέσει είναι ακριβώς αυτό: ότι ο Ελληνιάδης λειτουργούσε για τον Βασιλακόπουλο. Πόσω μάλλον αφού στη Λιθουανία βρέθηκε διαπιστευμένος από την ομοσπονδία μπάσκετ...
Μ' αυτά και μ' αυτά λοιπόν, παρά λίγο να ξεχάσουμε τα κατορθώματα της ανανεωμένης εθνικής μπάσκετ, τα οποία αποτελούν την ευτυχή εκδοχή αυτής της ίδιας ομοσπονδίας, που, ίσως από διαστροφή, προσπαθεί σχεδόν καθημερινά να βγάλει τα μάτια της, μόνη της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου