Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Μέρος του συστήματος οι Ολυμπιακός και Μπουρούσης



Ανίκανος , λίγος και ανήμπορος αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ο Ολυμπιακός να διασφαλίσει κανόνες ισονομίας στο πρωτάθλημα σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Μια επισήμανση πριν προχωρήσουμε: Δεν θεωρούμε πως η ήττα του Ολυμπιακού στο 2ο ματς οφείλεται στην κακή διαιτησία. Και στα δυο παιχνίδια ο Παναθηναϊκός ήταν απλά καλύτερος. Υπάρχουν από την άλλη κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά, διαταράσσουν την ισορροπία και σε οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο Ολυμπιακός είναι άξιος της μοίρας του.
Α) Η διαιτησία του 2ου αγώνα ήταν υψηλού επίπεδου και τα λάθη που έγιναν ελάχιστα. Αν δεν ήταν όμως καλή πόσες πιθανότητες θα είχε ο Ολυμπιακός να βρει το δίκιο του όταν στην θέση του παρατηρητή βρίσκεται ο Ζαβλανός;
Β) Τώρα θυμήθηκαν στον Ολυμπιακό ότι ο Ζαβλανός είναι μέλος της ΚΕΔ και διατηρεί άψογη σχέση με τον Βασιλακόπουλο;
Γ) Που ήταν ο Ολυμπιακός όταν όριζαν ως 3ο διαιτητή τον Ψαριανό ο οποίος δεν είναι διεθνής; Γιατί στην ρέγκιουλαρ σίζον σφύριζαν τρεις διεθνείς;
Δ)Εκπροσωπείται ο Ολυμπιακός στην ΚΕΔ; Απέχει; Κι αν ναι γιατί;
Ε) Τι έλεγαν ο κύριος Μπουρούσης κι ο κύριος Παπαλουκάς τον Σεπτέμβριο όταν ο Λάζαρος Παπαδόπουλος έδινε αγώνα για αλλαγές στον χώρο του μπάσκετ, αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας σε ότι αφορά εξουσίες της ΕΟΚ , του ΕΣΑΚΕ κ.α
Να σας θυμίσουμε τι έλεγαν; «Δεν κάνουμε απεργία γιατί μπορεί να στοιχίσει βαθμούς στην ομάδα μας και έτσι να χάσει το πρωτάθλημα». Αυτό τους ενδιέφερε.
Τώρα θυμήθηκαν πως κάτι δεν πάει καλά στο Ελληνικό μπάσκετ. Αναφέρονται σε θέματα διαιτησίας , θέματα συμπεριφοράς οπαδών (ρίψεις αντικειμένων ) την στιγμή που οι ίδιοι είναι μέρος του συστήματος και δεν δικαιούνται να παραπονούνται.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Το μεγάλο απωθημένο



Τον πρώτο τίτλο της καριέρας του σε συλλογικό επίπεδο(γιατί από ατομικές διακρίσεις είχε ένα σωρό), ετοιμάζεται να διεκδικήσει στα 34 του χρόνια ο Πέντραγκ Στογιάκοβιτς. Το Ντάλας καθάρισε και τους Θάντερ Οκλαχόμα με 4-1 νίκες (κέρδισε το τελευταίο με 100-96) και πήρε το εισιτήριο για τους τελικούς, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει εκτός απροόπτου τους Μαϊάμι Χιτ.
Σα να του χρωστάει κάτι η ίδια η ζωή ίσως ο Θεός του «Πέτζα», που έκανε απίστευτη καριέρα στο ΝΒΑ, και έρχεται να του το δώσει τώρα σε μια φάση της ζωής του όπου αντιμετωπίζει (κυρίως την τελευταία 2ετία), πολλά προβλήματα τραυματισμών. Η παρέα του Ντάλας, ο Νοβίτσκι, ο Μάριον, ο Κιντ , ο Πέτζα για τους περισσότερους θα είναι το αουτσάιντερ. Αουτσάιντερ μπορεί να είναι, ξεγραμμένοι -μετά την πορεία που έκαναν- όχι.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Έγινε το αναμενόμενο


Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα αναμετρηθούν σε τελικούς πρωταθλήματος 4 από τις εμπορικές ομάδες του πρωταθλήματος. ΠΑΟΚ και Άρη έχουμε να δούμε σε πλέι οφ από την σεζόν 1998-99. Τεράστια η ευκαιρία – όπως θα σκέφτονταν ακόμη και ο πιο αδαής- για το Ελληνικό πρωτάθλημα να προβάλει την συγκεκριμένη σειρά των αγώνων(συμπεριλαμβανομένου φυσικά και των ντέρμπι Παναθηναϊκού –Ολυμπιακού), κρατώντας στην επικαιρότητα σε ιδιαίτερα υψηλή θέση το μπάσκετ. Παρόλα αυτά η Ελληνική λίγκα αποφάσισε να διεξάγονται τα συγκεκριμένα ματς ταυτόχρονα!!! Την ίδια μέρα. Λες και δεν θα μπορούσαν να παίζουν με μια ημέρα διαφοράς προκειμένου να βγει κερδισμένος είτε ο τηλεθεατής , είτε ο φίλος του μπάσκετ , είτε το ίδιο το άθλημα.
Ακόμη και ο πιο άσχετος πρωτοετής φοιτητής σχολής μάρκετιγκ θα μπορούσε να προτείνει ένα σωρό πράγματα στην προσπάθεια να αναδείξει αυτά τα ματς ως γιορτή του μπάσκετ. Από σποτάκια με την συμμετοχή παικτών στο –τραγικό σχεδιαστικά- σάιτ της διοργανώτριας αρχής, μέχρι διαγωνισμούς , έκτακτες εκπομπές σε συνεργασία με τα κανάλια που έχουν τα δικαιώματα.
Η λογική του «άντε να τελειώνουμε και φέτος» επισκιάζει προφανώς κάθε είδους τέτοιας σκέψης.  
ΥΓ: Πρόεδρε συγχαρητήρια για την τρομερή καινοτομία με τα sms. Αλήθεια, τι έγινε με εκείνη την ρηξικέλευθη πρόταση και εφαρμογή της;


Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Το Ελληνικό μπάσκετ που αντιστέκεται


Το Ελληνικό μπάσκετ ζει μεγάλες στιγμές γιατί μόνο ως μεγάλα κατορθώματα μπορούν να χαρακτηριστούν οι επιτυχίες που εξακολουθεί να προσφέρει. Ο Ηλίας Ζούρος(τον οποίο βλέπετε να σηκώνουν στα χέρια οι παίκτες), πριν από λίγες μέρες οδήγησε στην Λιθουανία(η οποία ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Ευρωμπάσκετ) την ιστορική Ζαλγκίρις Κάουνας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Φώτης Κατσικάρης στην Ισπανία τρέλανε κόσμο, οδηγώντας το Μπιλμπάο στα ημιτελικά των πλέι οφ «καθαρίζοντας» με 2-0 την Βαλένθια(και οι δυο προπονητές θυμίζουμε πως έχουν περάσει από τον Άρη). Βασιλειάδης και Μαυρουδής πραγματοποιούν εξαιρετική σεζόν στην ACB. Ο Παναθηναϊκός έβαλε το 6ο αστέρι στην φανέλα αναγκάζοντας την μπασκετική Ευρώπη να υποκλιθεί. Ο Ζήσης ήταν από τους παίκτες κλειδιά της Σιένα στην φετινής της πορεία ως το φαίναλ φορ. Ο Σχορτσιανίτης ήταν βασικός συντελεστής της πρόκρισης που πέτυχε ο Μακάμπι στο φαίναλ φορ της Ευρωλίγκα. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος τα πάει περίφημα στην Ρωσία με την Χίμκι με την οποία πρόλαβε να κατακτήσει ήδη το πρωτάθλημα της Βαλτικής Λίγκας κερδίζοντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον τελικό.
Το Ελληνικό μπάσκετ έχει διακρίσεις, προσφέρει συγκινήσεις αν σε οργανωτικό επίπεδο υπήρχαν καλύτεροι κανόνες λειτουργίες στην Α1, αν έμπαινε μια τάξη σε μια σειρά από συγκεκριμένα ζητήματα όλα θα ήταν καλύτερα…

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

«Να τα πούμε;»



Υποψιάζεται ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, ότι πίσω από τις αποκαλύψεις του «basketnet.gr» για όσα …όμορφα συμβαίνουν στην Ένωση Σωματείων βρίσκεται ο Βασιλακόπουλος. Και η ΑΕΚ. Κι ας μην τολμά να το πει ευθέως. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, δεν μας λέει τίποτα για την ταμπακέρα. Για τους λόγους δηλαδή που χρέωναν ακόμη και τα…καλάντα των παιδιών τα Χριστούγεννα στα έξοδα τους. Ούτε μας εξηγεί αν για το ταξιδιωτικό πρακτορείο που χρησιμοποιούν στελέχη του, διαιτητές κ.α. έγινε κάποιος διαγωνισμός ή όχι. Και ποιο είναι αυτό το πρακτορείο για να χουμε καλό ρώτημα;
Τι να λέμε, εδώ ανακοινώθηκε ως τεράστια θυσία …περικοπής το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν θα ταξιδεύει πλέον «μπίζνες κλας»αλλά θα βολεύεται με την…πλέμπα. Για τις σχέσεις διαπλοκής των ομάδων με την εξουσία του ΕΣΑΚΕ είχαμε μιλήσει και στο παρελθόν. Όλα έχουν την εξήγηση τους. Το βόλεμα στις μέρες μας είναι μεγάλη υπόθεση. Όλα έχουν την εξήγηση τους και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στις τελευταίες εκλογές του ΕΣΑΚΕ κι αυτό έχει την λογική του. Όλα έχουν τα ανταλλάγματα τους. Έτσι είναι αυτά, κάτι δίνεις , κάτι παίρνεις.
Τι ακριβώς δίνουν κάποιοι και τι ακριβώς παίρνουν δεν θα σας το γράψουμε αν και οι περισσότεροι ξέρουν. Γιατί στο κάτω κάτω να χαλάμε την ζαχαρένια μας που έλεγε κι ένας συνάδελφος…Όλα καλά.

Streetball στην Θεσσαλονίκη



Ο ΠΣΑΚ θέλει να καθιερώσει την απόλυτα πετυχημένη περσινή διοργάνωση 3on3 και ανακοινωνει:
"Μετά την απόλυτη επιτυχία της περσινής διοργάνωσης του 1ου τουρνουά «3 on 3 streetball» ευχή όλων ήταν το μπασκετικό μας ραντεβού να γίνει θεσμός. Έτσι μετά από μεγάλες προσπάθειες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Καλαθοσφαιριστών ανακοινώνει πως από τη Θεσσαλονίκη θα ανοίξει και πάλι η αυλαία της δικής μας γιορτής, πριν πάρει την σκυτάλη το Ηράκλειο της Κρήτης, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και των Δήμων Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Με σύνθημα «Τάπα στη Βία» οι φίλοι του μπάσκετ θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν τις δικές τους ομάδες και να κονταροχτυπηθούν με τα μεγάλα αστέρια του αθλήματος. Το τζάμπολ θα δοθεί στο Ποσειδώνιο Αθλητικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης (18-19/6), ενώ μια εβδομάδα αργότερα η Λεωφόρος Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο (25-26/6) θα ντυθεί στα χρώματα της πορτοκαλί «θεάς». Για πληροφορίες και εγγραφές κάντε κλικ στο «3 on 3 streetball»

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Ντάριο Σάριτς: Ίσως το μεγαλύτερο ταλέντο στην Ευρώπη


Το άστρο του 17χρονου ύψους 2.05 μ. Ντάριο Σάριτς, έλαμψε στην Βαρκελώνη στο τουρνουά των μικρών (υπό την αιγίδα της NIKΕ), που διοργανώθηκε στο περιθώριο του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα (Nike International Junior Tournament).  Η ομάδα του Σάριτς, (ΚΚ Ζάγκρεμπ), ήταν αυτή που σήκωσε την κούπα στο συγκεκριμένο τουρνουά με τον πιτσιρικά(ο οποίος πέρσι ήταν συμπαίκτης του Μουλαομέροβιτς στην ομάδα του Ζάγκρεμπ όντας ο νεαρότερος και ο παλαιότερος παίκτης της) να κλέβει την παράσταση.
 Μεγάλο αφιέρωμα στο Σάριτς, φιλοξενεί το σάιτ της acb, με τον συντάκτη του κειμένου να τον θεωρεί μεγαλύτερο ταλέντο από τον Ρίκι Ρούμπιο(του οποίου η φήμη αποδείχθηκε την σεζόν που μας πέρασε μεγαλύτερη ίσως των ικανοτήτων του)τονίζοντας επίσης το γεγονός ότι προέρχεται από την πόλη Σίμπενικ της Κροατίας , δηλαδή την γενέτειρα του Ντράζεν Πέτροβιτς. Τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ άλλωστε ο Σάριτς τα έκανε στην Σχολή Ντράζεν Πέτροβιτς. Ο Νέβεν Σπάχια θεωρεί ότι ο πιτσιρικάς μπορεί να κάνει καριέρα ανάλογη των Κούκοτς , Ράτζα , ενώ ο ίδιος ονειρεύεται κάποια στιγμή να αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Ο πατέρας του παίκτη Πρέντραγκ Σάριτς(παλιός διεθνής) έχει πει στο παρελθόν του ότι ο γιος του θα ήθελε να παίξει σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Ο πατέρας του στα παιχνίδια είναι αρκετά θορυβώδης (φωνάζει, διαμαρτύρεται)και ακολουθεί παντού τον γιο του.
Στο Nike International Junior Tournament ο Σάριτς είχε μέσο όρο 20,3 πόντους, 12,3 ριμπάουντ, 6,3 ασίστ


Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Feel devotion



Σε ότι αφορά το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα που ξεκινάει στην Βαρκελώνη, μερικά πράγματα που θα πρέπει απαραιτήτως να ξέρετε είναι τα εξής:
*Το πρόγραμμα των αγώνων είναι:
Παρασκευή (6 Μαϊου):
Παναθηναϊκός - Σιένα (19:00)
Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ρεάλ  (22:00)
 Κυριακή (8 Μαϊου):
 "Μικρός" τελικός (14:30)
Τελικός (17:30).
*Μην σας παραξενεύει η ώρα του τελικού. Αυτός θα γίνει 5.30 μ.μ. στο"Παλάου Σαν Τζόρντι" της Βαρκελώνης. Ουδέποτε έχει πραγματοποιηθεί τελικός της Ευρωλίγκα τόσο νωρίς.
*Η συνέντευξη τύπου των προπονητών Ομπράντοβιτς, Μπλατ, Πιανιτζάνι, Μολίν καθώς και οι παίκτες όλων των ομάδων θα ξεκινήσει αύριο στη 1 το μεσημέρι.
*Η συνέντευξη θα γίνει στο  Saló de Cent, πρόκειται για νεοκλασικό κτήριο που οι Καταλανοί ονομάζουν ως το «παλαιό διοικητικό Συμβούλιο των Εκατό».
*Στην συνέντευξη τον Παναθηναϊκό θα εκπροσωπήσει ο αρχηγός του, Δημήτρης Διαμαντίδης, τη Σιένα ο Ριμάντας Καουκέκας, τη Μακάμπι ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης και τη Ρεάλ ο Φελίπε Ρέγιες.  
*Στο πάνελ της συνέντευξης  θα βρίσκεται επίσης ο Δήμαρχος της Βαρκελώνης Τζόρντι Χερέου αλλά και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου.
*Στις 5 Μαίου , δηλαδή αύριο ξεκινά το τουρνουά των μικρών ομάδων junior με την χορηγία της NIKE. Στο τουρνουά μετέχουν οι: Ζελέζνικ, ΚΚ Ζάγκρεμπ, Ούλκερ, Μπαρτσελόνα, Ζαλγκίρις, Ερυθρός Αστέρας και μια ομάδα της Κίνας.  
*Για αύριο έχει προγραμματιστεί μια εκδήλωση χορηγού της διοργάνωσης σε ανοικτό γήπεδο της Βαρκελώνης παρουσία εκπροσώπων παικτών από όλες τις ομάδες του φαίναλ φορ.
*Το προσεχές Σάββατο στις 8 μ.μ. θα γίνει το ετήσιο γκαλά της Ευρωλίγκα για την βράβευση των κορυφαίων της σεζόν ώστε να βραβευτεί : η καλύτερη πεντάδα, ο MVP, το ανερχόμενο αστέρι, ο καλύτερος αμυντικός και ο κορυφαίος σκόρερ. Η εκδήλωση θα γίνει στο Εθνικό Μουσείο Τέχνη της Καταλονίας.
*Το Σάββατο επίσης θα γίνουν αγώνες των «Special Olympics» του Final four με την συμμετοχή ομάδων της Ελλάδος, της Ιταλίας, της Τουρκίας και της Ισπανίας.
*Την ίδια μέρα (Σάββατο 7 Μαΐου), έχει προγραμματιστεί μεγάλο κοντσέρτο υπό  την αιγίδα της Ευρωλίγκα παρουσία των 20 δημοφιλέστερων καλλιτεχνών της Ισπανίας τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την υποστήριξη της Unicef.

Το πάρτι της Βαρκελώνης, ο Τάκερ και η ΜΕΝΤ


Αρχίζει το πάρτι στην Βαρκελώνη. Ήδη συνάδελφοι –δημοσιογράφοι βρίσκονται από χθες εκεί. Η αποστολή του Παναθηναϊκού, επίσης ταξίδεψε στην όμορφη πρωτεύουσα της Καταλονίας. Το σάιτ της Ευρωλίγκα, φιλοξενεί σήμερα το blog του Κλέι Τάκερ της Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτή η συμμετοχή σε φαίναλ φορ αποτελεί για τον αμερικανό γκάρντ και την κορυφαία –ως τώρα –στιγμή της καριέρας του. Κανείς δεν περίμενε το 2005 , όταν ο Παρασκευάς Μουρατίδης επέλεγε τον Κλέι Τάκερ για την ΜΕΝΤ(από εκεί είναι και η φωτογραφία) ότι λίγα χρόνια μετά θα αναδεικνύονταν σε έναν από τους καλύτερους σκόρερ της Ευρωλίγκα.

Επιμένει ο Τζεβελέκης


Ο Τζεβελέκης επιμένει:Ο Άρης -λέει- πρέπει να λειτουργήσει ενιαία. Και το προεκτείνει τονίζοντας πως η παρουσία παραγόντων όπως οι Παπαιωάννου και Πόππης μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες που να αναφέρουν πως επιχειρείται προσπάθεια ώστε να βρεθεί εκείνο το νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει την εφαρμογή-στην πράξη- του ενιαίου Άρη.

Ο Γκάλης δεν πάει(ακόμα) στην ΠΑΕ!



Άνθρωποι που στο παρελθόν διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο ο καθένας από το δικό του μετερίζι σε ΚΑΕ ΠΑΟΚ και ΚΑΕ Άρης, αποφάσισαν να ενισχύσουν τα ποδοσφαιρικά τμήματα των ίδιων συλλόγων. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τυχαίο γεγονός ή συγκυρία η παρουσία του Μπάνε Πρέλεβιτς στο δ.σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την ταυτόχρονη πρόθεση μελών της «Γένεσις» ( Παπαιωάννου, Πόππης)να στελεχώσουν το νέο συμβούλιο του Αθανασιάδη στην ΠΑΕ Άρης.
Τόσο ο Πρέλεβιτς, όσο και τα μέλη της «Γένεσις» το τελευταίο διάστημα συμπαραστέκονταν μόνον ηθικά στο μπάσκετ, καθώς οι διοικήσεις των συλλόγων, αποδείχθηκαν ανίκανες να αξιοποιήσουν ή να κρατήσουν με τον τρόπο τους στελέχη η παρουσία των οποίων θεωρούνταν από πολλούς αυτονόητη. Ειδικά σε εποχές όπου το μπάσκετ έχει ανάγκη από την προσωπικότητες τοτέμ ή συμβόλα αλλά και της οικονομικής στήριξης παραγόντων που είχαν μια τριβή κι ένα παρελθόν με το άθλημα.
Για να τα λέμε όλα σε ότι αφορά την περίπτωση της «Γένεσις» ιστορικά θεωρούμε πως οφείλουν μια ειλικρινή απάντηση αναφορικά με τους λόγους που αποφάσισαν να αποχωρήσουν από το μπάσκετ. Η τοποθέτηση των περισσότερων πως «έκλεισε ο κύκλος μας», δεν καλύπτει κανέναν. Παρασκηνιακά βέβαια, πολλές φορές έχουν αναφέρει τους(πραγματικούς) λόγους της απόφασης τους να φύγουν. Δεν έχει σημασία όμως. Σημασία έχει πως η ΚΑΕ δεν μπόρεσε να τους κρατήσει κοντά της ενώ η ΠΑΕ βρήκε τον τρόπο.
Σε ότι αφορά τον Μπάνε, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα: Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ, Θανάσης Κατσαρής έκρινε πως δεν έπρεπε η ΚΑΕ να πάει στα χέρια του και για αυτό απέρριψε την πρόταση του. Το τραγικό δεν ήταν αυτό, το τραγικό ήταν πως μερίδα (μικρή έστω), οπαδών εκείνο το διάστημα έβριζαν τον Πρέλεβιτς , βάζοντας τον στην ζυγαριά με παράγοντες τύπου…Πατρίδα. Το όλο κλίμα (κατά του Μπάνε) σιγοντάριζε εκείνη την εποχή και συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου.