Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οι «βιολέτες» στο Αλεξάνδρειο




Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει βάλει την σφραγίδα του στην αξιόλογη πορεία της Γερμανικής Γκέτιγκεν(σημερινής αντιπάλου του Άρη στο Eurocup) τα τελευταία χρόνια, αυτός δεν είναι άλλος από τον επί 7αετίας αμερικανό προπονητή της Τζον Πάτρικ. Ο Πάτρικ μετέτρεψε την άσημη Γκέτιγκεν(τις «βιολέτες» όπως αποκαλούν την ομάδα στην Γερμανία) σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές του Γερμανικού πρωταθλήματος, οδηγώντας την πέρσι στην κατάκτηση ενός Ευρωπαϊκού τίτλου και πιο συγκεκριμένα του EuroChallenge της FIBA , κερδίζοντας στον τελικό την Ρωσική Κράσνε Κρίλια(την άλλοτε Σαμάρα)με 83-75.
Ο Πάτρικ, έπαιξε μπάσκετ στο κολέγιο του Στάνφορντ(1987-1991),δεν κατόρθωσε όμως, ποτέ να κάνει καριέρα στο ΝΒΑ. Αντίθετα έβγαζε το ψωμί του ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο ως γυρολόγος του μπάσκετ. Το 1996 βρέθηκε για πρώτη φορά στο Γκέτιγκεν για να συναντήσει την φίλη και μετέπειτα σύζυγο του. Αγάπησε την πόλη, διαπίστωσε πως υπήρχε μια φιλόδοξη ομάδα(η οποία το 1983 είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Γερμανίας όμως στην συνέχεια έπεσε κατηγορίες) και τότε του μπήκε η ιδέα να ριζώσει σε αυτήν. Για τρία χρόνια περίπου, έπαιξε μπάσκετ στην Ιαπωνία, ενώ το 2000 είχε πάρει την απόφαση του να ασχοληθεί με την προπονητική. To 2003 ο Πάτρικ πέτυχε τον στόχο του, αναλαμβάνοντας την θέση του προπονητή της Γκέτιγκεν και κάπου εκεί ξεκινάει η «άνοιξη» του Γερμανικού κλαμπ. Θιασώτης του run-and gun- στην επίθεση και της πίεσης(full-curt press), ο Πάτρικ πέτυχε να βάλει το Γερμανικό κλαμπ ξανά στον μπασκετικό χάρτη της Ευρώπης, οδηγώντας στην κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού τίτλου, στην παρουσία της στο Eurocup, αλλά και σε θέση να κοντράρει στα ίσια ομάδες με πολλαπλάσιο μπάτζετ από αυτήν. Η φιλοσοφία του Πάτρικ Τζάκσον σχετικά με τα χρήματα και το μικρό μπάτζετ της Γκέτιγκεν(έχει 7 φορές μικρότερο μπάτζετ από αυτό της Άλμπα) είναι «δεν εστιάζουμε σε αυτά που δεν έχουμε αλλά σε αυτά που έχουμε». Ο Τζάκσον προσθέτει για το θέμα:«Πολλά λεφτά δεν έχουμε, εστιάζουμε όμως σε λεπτομέρειες, παραχωρούμε καλά διατηρημένα διαμερίσματα στους ξένους παίκτες μας και δυο γεύματα σε κοντινό εστιατόριο. Φροντίζουμε ώστε οι παίκτες να αισθάνονται ότι ανήκουν σε ένα οικογενειακό περιβάλλον».Και η αλήθεια είναι ότι οι Αμερικανοί περνούν καλά στο Γκέτιγκεν, μια μικρή πόλη που είναι γνωστή για το μεγάλο Πανεπιστήμιο και τους εκατοντάδες φοιτητές της, τους καθαρούς δρόμους, τα αμέτρητα εστιατόρια στους πεζόδρομους, τα χιλιάδες ποδήλατα που κυκλοφορούν και τις κοντινές αποστάσεις που έχει να διανύσει κανείς.
Η Γκέτιγκεν έχει ένα πυρήνα 3.000 οπαδών που την στηρίζουν. Ο Πάτρικ Τζάκσον λέει για αυτό πως: «Μας βοηθάει το γεγονός ότι η Γκέτιγκεν δεν έχει επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου και έτσι μας προσφέρουν σημαντική στήριξη».
Σε ότι αφορά το ρόστερ της αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος διαθέτει 9 αμερικανούς και έναν Καναδό! 
Αναδημοσίευση του olabasket.blogspot  της 28ης Δεκεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου